Trainen voor coursing

Het speciaal trainen voor coursing is eigenlijk alleen nodig om de hond te laten  wennen aan de muilkorf en het rendek en voor het afleggen van de proefloop voor het verkrijgen van het coursingcertificaat waarmee Uw hond kan deelnemen aan wedstrijden.
Als de hond vaak getraind wordt op een coursingtraject kan hij zijn interesse in het kunsthaas verliezen en dus minder fanatiek gaan lopen of stil blijven staan of zelfs kan gaan storen en dat is niet bevorderlijk voor het eindresultaat van zijn prestatie op een wedstrijd.
De conditietraining dient thuis te gebeuren opdat de motivatie van de hond optimaal is.
De beste leeftijd om te beginnen met de training op coursings ligt tussen de 12 en de 18 maanden afhankelijk van de geestelijke en lichamelijke ontwikkeling van de hond.  De hond moet lichamelijk uitgegroeid zijn en een vaste bespiering hebben, geestelijk moet de hond volwassen en zelfverzekerd zijn.
Belangrijk is dat U tijdens een training niet constant met de hond naar de andere rennende honden staat te kijken, dit wederom om zijn motivatie optimaal te houden. Parkeer Uw auto dus uit het zicht van het terrein, is dat niet mogelijk blindeer dan de ramen maar zorg er wel voor dat er voldoende frisse lucht naar binnen kan.
Voordat U Uw hond start moet U hem eerst warmlopen buiten het terrein, nadat de hond heeft gerend moet hij weer goed uitgelopen worden m.a.w. U wandelt dan nog een poosje met de hond tot hij weer rustiger adem haalt waarna hij indien gewenst wat mag drinken en vervolgens kan hij gaan rusten in de auto.

Vergeet nooit het in-en uitlopen, dat is zeer belangrijk.
Uiteraard spreekt het vanzelf dat u alvorens U naar de training gaat de hond geen maaltijd meer voorzet, met een volle maag rennen is niet prettig, kan leiden tot braken. Dus aan het eind van de rendag krijgt de hond pas eten.
Tijdens de allereerste training loopt de hond uiteraard alleen achter het haas. Riem en halsband worden verwijderd om ongelukken te voorkomen. Als U de hond vervolgens op aangeven van de starter hebt losgelaten en hij volgt het haas niet dan kunt U zelf naar het haas toelopen en zijn aandacht daarop vestigen waarna de hond meestal zal corrigeren en alsnog achter het haas aan zal gaan. Aan het eind laat U de hond het haas pakken en er even mee spelen, prijs Uw hond voor zijn prestatie!! En lijn hem dan aan en verlaat het terrein om de hond uit te lopen.
De hond altijd prijzen om het even hoe hij gelopen heeft, U kunt van Uw hond niet meer verwachten dan wat de natuur hem heeft meegegeven.
Als de hond eenmaal goed het coursingtraject volgt dan kan hij gestart worden met dek en muilkorf. Gaat ook dat goed dan mag hij samen met een andere hond gaan lopen. Als ook dat goed gaat dan kan hij een proeftraject afleggen teneinde een coursingcertificaat te kunnen krijgen. Is de hond daar eenmaal mee klaar dan kan verdere training op het coursingterrein achterwege blijven.  U kunt dan met hem aan wedstrijden gaan deelnemen en zijn conditie houdt U dan op peil door wandelen, fietsen enz.